Arseni Palu mälestussõit 18.08.2018

Wana-Kolga Tsiklitall korraldab käesoleva aasta 18. augustil legendaarse eestikeelse mootorrattaõpiku koostaja Arseni Palu mälestuseks ühissõidu koos mälestusmärgi paigaldamisega tuntud “Palu Piibli” autori kodukohas Karulas, Valgamaal.

Üritusest osa võtma on oodatud kõik, kelle jaoks Arseni Palu poolt ajavahemikus 1950- 1976 erinevate pealkirjade all ilmunud mootorrataste tööpõhimõtet, ekspluatatsiooni ja remonti ning sõidutehnikat käsitlev raamat on olnud nii praktiliseks kaaslaseks kui ka inspiratsiooniallikaks.

Mootorrataste tüübi ja vanuse osas ei ole osalemiseks seatud piiranguid (samuti ei ole mootorrattaga osalemine eeltingimuseks).

Täpsem ürituse kava ja osalemist puudutav info on peagi leitav siin ja Wana-Kolga Tsiklitalli Facebook lehel.
Lisainfo: info@tsiklitall.ee ; T: +372 505 6985

 

Arseni Palu.

Vanatehnikahuvilise raamaturiiulis või garaažis on ikka olnud sõber, käsiraamat mis on heaks teejuhiks ja ka seltsiliseks. Selliseid tehnikaalaseid raamatuid võibki jääda ennast unustavalt uurima ja ka imestama, millise põhjalikkuse ja ka pedagoogilise teravusega on neid raamatuid koostatud. Siin võikski küsida, kes ja miks ja tänu kellele . . . jne.  on need raamatud meieni jõudnud.

Iga inimese elu on alati oluline, me kõik oleme ju isiksused ja sedaviisi ongi pisut pentsik öelda selle inimese kohta „teeme lühidalt“, ütleme ja unustame. Nende garaažiraamatute autoriks on Eesti Vabariigi lennuväeohvitser, lipnik Arseni Palu. Tema raamatuid kutsutakse austusega „Palu Piibliks“. Kui vaadata üht tahku tema elus ja loomingus siis selleks on tehnikaalased käsiraamatud, neid on lausa kaheksa raamatut, millest esimesed viis käsitlevad oma aja kaasaegseid, tänaseks klassikaks muutunud mootorrattaid alates IŽ350 kuni Pannonia-T5 mudelini välja. Kuid mitte ainult kaherattalised, Arseni Palu jõudis ka osaleda koos Kalju Aleksiusega autode kohta samalaadsete käsiraamatute koostamisel. Ja mis ehk näitaks ka Arseni Palu avaramat vaadet elule, siis temalt on ilmunud ka lasteraamat „Läheme Lendama“, selline „värvi ise“  lustakas raamat põlevatest Luftwaffe lennukitest, aasta oli siis 1971 ja mida veel, see on kirjutatud värsivormis.

„Hoolsalt lennuk jõudu kogus

Õhuvallas nagu kodus

Vapralt ületati merd.

Hirmgi kardab külma verd“

Ja nii see idee sündis. Meie, tänased kaasaegsed väärtustame seda kultuuripärandit, mida Eestile on pärandanud Arseni Palu. Wana-Kolga Tsiklitall ja tema sõbrad kogunesid eelmise aasta jõulupeole ja seal siis ka mõte maha hõigati „Arseeni Palu Mälestussõit saagu toimuma.“ Säde oli olemas ja sedaviisi see idee siis pöördeid kogus. Tänaseks on paigas see, et koguneme suve lõpul 18. august Valgamaal, Arseni Palu sünnikohas, kuhu on oodatud kõik tsiklirahvas ja vanatehnika huvilised. Avame tähise kohas, kust Arseni Palu alustas oma teekonda ja teeme siis meiegi ühe väikese sõidu.